PRÍRUČKA PRE ZAČIATOČNÍKOV O VAPINGU PRE DOSPELÝCH FAJČIAROV

Príručka vapovania pre začiatočníkov

4.3.2024
Dospelému fajčiarovi, ktorý uvažuje o zmene fajčenia, môže terminológia vapingu pripadať komplikovaná, keď pozná jednoduchý jazyk, ktorý sa používa pri fajčení cigariet. Tento sprievodca vapovaním pre začiatočníkov vám poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete na pochopenie všetkého od terminológie vapovania cez to, ako začať vapovať, či ako vapovať až po to, koľko vapovanie stojí.

Úvod do alternatív

Myšlienka alternatív k tradičným cigaretám nie je zďaleka nová a je staršia, ako by ste si mysleli. Prvá patentová prihláška na e-cigaretu alebo vapovacie zariadenie bola podaná v 30. rokoch 20. storočia. Trvalo však ďalších 70 rokov, kým sa objavilo prvé úspešné vapovacie zariadenie, keď čínsky lekárnik a vynálezca Hon Lik v roku 2003 predstavil výrobok, ktorý fungoval na dodávanie nikotínu.

Vývoj zahrievaných tabakových výrobkov prebiehal podľa podobnej časovej osi, pričom prvé výrobky sa dostali na trh v 80. a 90. rokoch 20. storočia a potom sa v priebehu roka 2000 neustále zdokonaľovali. Ako bola značka Ploom na čele inovácií, sa dozviete v tomto článku História zahrievaného tabaku.

Krátky sprievodca terminológiou vapingu

Tak ako každá moderná technológia, aj svet vapingu má svoj vlastný jazyk a obrovský výber produktov. Ak vás zaujíma, ako začať vapovať, potom je dobré vedieť, že vapy sa delia do troch širokých kategórií:

 

  • Klasická e–cigareta je najmenšia a najjednoduchšia z vapes, určená na jednorazové použitie a následnú likvidáciu.  
  • POD systém – zariadenie, ktoré obsahuje batériu a vymeniteľný pod na priebežné používanie.
  • BOX mod je známy svojím hranatým tvarom, ide o najväčšie a najvýkonnejšie dostupné vapovacie zariadenia, ktoré sú určené pre skúsenejších vaperov. Dodávajú sa s plniteľnou nádržkou a často s možnosťou výberu nastavenia výkonu.

 

Bez ohľadu na to, aký štýl vapovania si vyberiete, predplnená, vymeniteľná alebo plniteľná nádržka nesie tekutinu obsahujúcu zložky, ako je rastlinný glycerín, propylénglykol, arómy a nikotín. Názov tekutiny sa líši od značky k značke, ale najčastejšie sa používa označenie e–liquid, e–juice alebo vape juice – všetko je to isté, líši sa len názov.

Para sa vytvára v atomizéri, ktorý obsahuje zdroj tepla a knôt, ktorý prenáša vape juice. Pri vdychovaní sa vape juice zahrieva a vytvára „dymový“ oblak, ktorý je dnes pri vapovaní tak známy.

Pre porovnanie, výrobky ako Ploom X Advanced tiež produkujú paru, ktorú môžete vdychovať, ale používajú moderný štýl zahrievanej tabakovej náplne. Tabakové náplne Camel vyzerajú príjemne povedome a sú vyrobené z papiera, filtra a tabaku. Náplň sa zahrieva (bez toho, aby sa niekedy spálila) vo vnútri jedinečného pohárika HeatFlow značky Ploom X Advanced a vytvára paru.

Čo teda potrebujete na vapovanie?

Vapovať je jednoduché, stačí sa len rozhodnúť, ktoré zariadenie a e–liquid vám budú najlepšie vyhovovať. 

Predtým, ako začnete, je však užitočné pochopiť, že vapovanie nie je ako fajčenie cigariet. Majte na pamäti, že do vape juice sa pridáva nikotín, a preto sa dodáva v rôznych silách. Takže podľa toho, akým fajčiarom ste, si zrejme budete chcieť vybrať výrobok a tekutinu na základe kombinácie chuťových preferencií a sily nikotínu.

V článku Je zahrievaný tabak vaping? nájdete viac informácií o rozdieloch medzi týmito dvoma alternatívami cigariet.

Koľko stojí vapovanie?

Ďalšou z vecí, nad ktorou treba premýšľať, je, koľko stojí vapovanie. Je to krátka otázka, ale odpoveď na ňu je dlhá, ak by ste mali vziať do úvahy všetky možné kombinácie vapovacieho zariadenia – väčšina z nich má súčiastky, ktoré treba pravidelne vymieňať – a všetky varianty vape juice, ktoré sú k dispozícii. 

Ako pri každom fajčiarskom výrobku, aj tu náklady závisia od spôsobu používania. Na webovej stránke Ploom je k dispozícii článok pre praktické porovnanie nákladov na výrobky na zahrievanie tabaku. Pomocou porovnania rýchlo zistíte, koľko peňazí môžete ušetriť používaním Ploom X Advanced s tabakovými náplňami Camel. Ak napríklad v súčasnosti platíte 5.10 € za škatuľku a vyfajčíte 10 cigariet denne, potom by ste výmenou cigariet za Ploom X Advanced a náplne Camel ušetrili viac ako 200 € ročne.

Nech už je vaša motivácia na zmenu fajčiarskeho návyku akákoľvek, vždy je dobré vedieť, že môžete experimentovať. Ak ste pripravení urobiť krok do sveta zahrievaného tabaku, prečo nevyskúšať náš štartovací balíček ešte dnes?

Pozrite si video

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť