SVET CHUTÍ ZAHRIEVANÉHO TABAKU

Svet chutí zahrievaného tabaku s novým zákonom úplne nekončí

26.3.2024

Ešte v októbri 2023 fajčiarov po celej Európe zaskočila správa, že ochutené zahrievané tabakové náplne si viac nekúpia. Zákaz ochuteného tabaku bol pre mnohých fajčiarov podpásovkou. To však neplatilo pre Slovákov, tí si svoju neresť môžu užívať aj dnes. Situácia sa však čoskoro zmení aj na Slovensku. Populárne mentolové a ovocné príchute pomaly končia, no Ploom prináša zaujímavé novinky.

Patríte aj vy medzi tých, ktorí si našli cestu k bezdymovému fajčeniu zahrievaného tabaku? Určite vás prekvapil rad príchutí, ktoré vytvárajú nové zážitky z chvíľ relaxu. Popularita ochuteného tabaku vzrástla, vás i okolie viac neobťažuje nepríjemný dym, zápach na oblečení i vlasoch a nemusíte neustále vysýpať plný popolník.

Všetky spomenuté veci sú neodmysliteľnou súčasťou fajčenia klasických cigariet, preto mnohí presedlali na pohodlnejší zahrievaný tabak. No ako to už býva, dobré chvíle majú aj svoje obmedzenia.

Možno ste už počuli, že súčasná široká paleta ochutených tabakových produktov na trhu nebude navždy. Ochutenému zahrievanému tabaku sa kráti čas a ľudia sa tak budú musieť rozlúčiť so svojimi obľúbenými príchuťami v podobe, v akej ich poznajú dnes. 

Zahrievaný tabak s príchuťou končí?

V plnej miere mali tieto pravidlá vo všetkých krajinách Európskej únie začať platiť 23. októbra 2023. Krajiny získali aj trojmesačné prechodné obdobie, počas ktorého mali vyčerpať vtedajší stav ochutených tabakových výrobkov.

Október však skončil, rovnako aj ďalšie mesiace a na Slovensku si stále svoju obľúbenú tabakovú príchuť môžete zakúpiť v trafikách.

Do októbra 2023 sa bezdymové tabakové produkty tešili výnimke. Tá sa mala zrušiť, ak sa tieto produkty stanú populárnymi. A presne k tomu došlo. Ochutený tabak si získal chuťové poháriky mnohých a predaj zahrievaných tabakových výrobkov sa výrazne zvýšil. EÚ sa rozhodla na bezdymové výrobky uvaliť rovnakú reguláciu ako na klasické ochutené cigarety.

Pre zrušenie tejto výnimky musel predaj nových výrobkov v aspoň piatich členských štátoch stúpnuť o minimálne 10 percent. Podľa štatistík Európskej komisie od roku 2018 do roku 2020 predaj zahrievaných výrobkov skočil hore až o neuveriteľných 2 000 percent.

Druhým kritériom bolo, aby tieto nové produkty tvorili aspoň 2,5 percenta z celkového predaja všetkých tabakových výrobkov. V roku 2020 táto hodnota dokonca dosiahla 3,3 percenta.

Od kedy platí zákaz na ochutený tabak na Slovensku?

Hoci je už v platnosti zákaz, v dôsledku ktorého si fajčiari nemôžu kúpiť klasické cigarety s arómami a tabak s arómami určený na ubalenie si vlastných cigariet, zahrievanému tabaku sa tento zákaz zatiaľ vyhýbal.

Vzhľadom na to, že prezidentka SR podpísala novelu zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, svoje obľúbené ochutené zahrievané tabakové výrobky si nekúpite od 1. januára 2025.

Novelu tohto zákona schválili aj poslanci NR SR. Legislatíva je úzko spätá s transpozíciou európskej smernice. Aj napriek tomu, že už teraz je známe, že zákaz tabakových príchutí ovplyvní státisíce fajčiarov, ešte im zostáva niekoľko mesiacov.

Tip: Zaujíma vás viac informácií z oficiálnej novely? Detaily návrhu zákona o zahrievanom ochutenom tabaku si môžete pozrieť na stránke NR SR

Spoznajte nové chute podľa zákona

Čoskoro sa už nedostanete k takzvaným „výrazným” príchutiam tabakových náplní Camel, pre ktoré je typická jasne identifikovateľná vôňa alebo chuť. Konkrétne ide o:

● Camel Baize Option

Camel Green Option

● Camel Purple Option.

Legislatívne obmedzenia sa ale nevzťahujú na náplne so špecifickou tabakovou príchuťou. Fajnšmekri vedia, že tabak môže mať nespočetne veľa chutí a intenzít. Čím to je?

Vytváranie jedinečných zmesí sa dosahuje kombinovaním rôznych typov tabaku, a proces výroby prémiových zmesí je komplexný, vyžaduje si veľkú námahu a trvá nejaký čas. Nové tabakové zmesi Camel ponúkajú širokú škálu možností pre zariadenie Ploom X

Pestrá paleta tónov tabaku s Ploom X

Na svoje si prídu všetci. Tí, ktorí preferujú bohatú a silnú chuť praženého tabaku s tónmi vanilky, sadne BRONZE, no možnosťou je aj vyvážený variant GOLD. Prekvapí vás drevitým, kávovým a krémovým nádychou s mierne sladkastou chuťou.

Medzi nové produkty budú patriť aj náplne BURGUNDY - výrazná a aromatická - a AMBER - sladká s ľahkou dochuťou. A ako zistíte, ktoré vám budú vyhovovať? Pri každom variante nájdete stupeň intenzity a chuti od 1 do 5.

Tak vidíte, svet sa s koncom klasických príchutí od januára 2025 nezrúti, práve naopak – chuť tabaku bude lahodná, bohatá a viac rozmanitá.

 

Tip: Prečítajte si, ako to je so zákazom ochuteného tabaku u českých susedov. 

Pozrite si video

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť