ALTERNATÍVA K FAJČENIU CIGARIET

Otočte list v knihe fajčenia a vstúpte do sveta oveľa príjemnejších alternatív

16.4.2024

V čase, kedy kladieme čoraz väčší dôraz na zdravie a pohodu, tradičné fajčenie už nie je tak lákavou formou relaxu. Ako však doba pokročila, ponuka alternatív k fajčeniu cigariet sa výrazne rozrástla.

Týchto alternatív fajčenia je viacero. Ako fajčiar teda získate skvelú možnosť užiť si svoj rituál pohody bez niekoľkých negatívnych aspektov, ktoré sa spájajú s tradičným fajčením. Preskúmajte spolu s nami niekoľko možností, ku ktorým máte prístup, pokiaľ hľadáte nové spôsoby užívania nikotínu.

Okrem toho, že klasické cigarety so sebou prinášajú množstvo zdravotných rizík, za zmienku stoja aj ďalšie ich nevýhody. Je to napríklad to, že fajčenie cigariet je drahým zlozvykom, ktorého cena sa neustále zvyšuje.

Problémom je tiež nepríjemný dym a zápach, ktoré môžu obťažovať ostatných ľudí (v mnohých prípadoch aj deti) v spoločnosti a viesť k ich pasívnemu fajčeniu.

Náhrada cigariet – brána do nového fajčiarskeho sveta

Jedným z najznámejších náhradných riešení pre klasické cigarety sú elektronické cigarety, ktoré mnohí poznajú pod názvom e-cigarety. Sú to zariadenia, ktoré k svojmu fungovaniu nepotrebujú žiaden tabak.

Namiesto neho sa používajú tekutiny – liquidy s obsahom nikotínu (prípadne bez neho), ktoré sa zahrievajú a vytvárajú paru. Elektronické cigarety prichádzajú v rôznych príchutiach, vďaka čomu si ako fajčiar môžete poštekliť jazyk chuťami, aké ste pri cigaretách okúsiť nemohli.

Okrem toho, že e-cigarety si môžete naplniť rôznymi liquidmi, aj samotné zariadenia sú dostupné v troch možnostiach. Najstaršou klasikou sú e-cigarety, ktoré sa ponášajú na skutočné cigarety a pri potiahnutí sa ich konce rozsvietia.

Novšou možnosťou sú vapovacie perá v rôznych dizajnoch a ich rozmer je „akurát do ruky.” Vaporizéry sú pokročilou možnosťou, ktorú si môžete upraviť podľa seba.

Tip: prečítajte si článok - Zahrievaný tabak vs. vaping

Diskrétnou alternatívou k fajčeniu sú žuvacie nikotínové produkty. Ide o výrobky, ktoré nie sú určené na vdychovanie. V ústach sa rozpúšťajú pomocou žuvania. Ich použitie je jednoduché – stačí si do úst vložiť vrecúško a postupne ho žuť. 

Toto vrecúško sa najčastejšie vkladá medzi tvár a ďasno, prípadne medzi zuby a hornú peru. Z výrobku sa nikotín uvoľňuje takmer ihneď. Po použití je dôležité vrecúško vybrať. Aj v prípade tejto možnosti si ako používateľ môžete vyberať z mnohých variantov príchutí a intenzity. Žuvacie tabaky však nie sú pre každého a človeku môže ozaj dlho trvať, kým si nájde svojho favorita.

Keď však hovoríme o komforte, skvelej chuti a výnimočnom zážitku, medzi fajčiarmi si výnimočné postavenie získali zariadenia na zahrievanie tabaku. O čo ide? 

Alternatívy cigariet 21. storočia – zahrievaný tabak je jednotka

Zariadenia na zahrievanie tabaku fungujú prostredníctvom technológie, ktorá zahrieva tabak na teploty podstatne nižšie než pri horiacich cigaretách. Týmto spôsobom sa uvoľňuje aerosól obsahujúci nikotín a rôzne príchute.

Je to skutočný tabak, avšak jeho spracovanie sa líši, pretože na optimálne fungovanie vyžaduje rovnomerné zahrievanie namiesto spaľovania. Produkty, ktoré zahrievajú tabak namiesto jeho horenia, sa objavili v 90. rokoch, a teraz, vďaka výskumom, sme svedkami novej generácie týchto výrobkov.

Prostredníctvom procesu zahrievania tabaku stále uvoľňujú nikotín a tabakovú chuť, no v porovnaní s klasickými cigaretami je to pohodlnejšia alternatíva. Okrem toho, že nedochádza k produkcii takmer žiadneho dymu, vás ani ľudí okolo nebude dráždiť typický fajčiarsky zápach. Oceníte tiež minimum popola a veľmi jednoduché čistenie zariadenia.  

Bežne sa tabaková náplň vkladá do zahrievača, ktorý má vlastnú batériu, tabak sa zahreje a vzniká aerosól, ktorý sa inhaluje. Po použití stačí náplň vybrať a zariadenie podľa potreby dobiť. Ako vidíte, tento proces je úplne jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.

Aj to sú niektoré z dôvodov, prečo je používanie týchto výrobkov povolené v mnohých podnikoch. To, že sú v porovnaní s klasickými cigaretami často lacnejšie, je len čerešničkou na torte.

Ako vidíte, moderné časy so sebou priniesli rôzne spôsoby a inovácie fajčenia. Fajčiari tak majú otvorené brány do sveta, kde si môžu vybrať presne tú možnosť, ktorá im bude vyhovovať najviac.

S tabakovými náplňami Camel a zariadením Ploom môžete objaviť novú cestu, ktorá zredukuje zapáchajúci dym a popol, no chuť ostane taká, na akú ste zvyknutí. Ploom vám otvára dvere k zaujímavým možnostiam.

Pozrite si video

¹90-95 % zníženie v priemere 9 toxických látok*

Ploom X je inovatívny zahrievaný tabakový výrobok, ktorý má podľa nášho názoru veľký potenciál ako výrobok so zníženým rizikom v porovnaní s fajčením cigariet.

Ploom X vykazuje v priemere 90-95 % zníženie obsahu 9 zložiek, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča znížiť v cigaretovom dyme.

Dôležité: To neznamená, že používanie Ploom X Advanced je bezpečné alebo že odstraňuje zdravotné riziká alebo riziká závislosti spojené s užívaním tabaku. Žiadny tabakový výrobok nie je bezpečný. 

 * Na základe dostupných strojovo nameraných údajov porovnávajúcich 9 škodlivých zložiek, ktoré WHO odporúča znížiť v cigaretovom dyme, nameraných v dyme štandardnej referenčnej cigarety (1R6F) a v pare z výrobku Ploom X.

 ² Porovnanie s fajčením cigariet. Na základe testovania senzorického panelu porovnávajúceho intenzitu tabakového zápachu cigaretového dymu a pary z reprezentatívnych vzoriek zahrievaných tabakových náplní Ploom X.

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť