ODKIAĽ POCHÁDZA TABAK

Ako sa pestuje tabak?

20.5.2024
Keby sme vám povedali, že história tabaku siaha až do doby 6000 rokov pred naším letopočtom, verili by ste nám? V tomto období bol súčasťou rôznych náboženských obradov a rituálov.

Odkiaľ prišiel tabak?

Presuňme sa však trochu ďalej, konkrétne do roku 1668, kedy sa listy rastliny Nicotiana tabacum dostali do Európy. Pricestovali k nám až z ďalekého mexického Yucatánu. Ak sa teda pýtate, odkiaľ pochádza tabak, odpoveď je z Ameriky, kde ho pestovali pôvodní obyvatelia.

Príchod tabaku do Európy nevyvolal žiadne veľké haló, dokonca niektorých ľudí rozhorčil. Netrvalo však dlho, kým sa jeho popularita zvýšila. Prví fajčiari tabak fajčili pomocou fajok. Zhruba v 18. storočí však prišlo do módy fajčenie cigár pochádzajúcich z Kuby.

Cigary sa rozširovali zo Španielska po celej Európe veľmi rýchlo. Prvé cigarety sa objavili v prvej polovici 19. storočia a tiež boli populárne, pretože boli lacnejšou alternatívou k cigarám.

Kde sa tabak pestuje?

Tabaku sa darí hlavne v subtropických a tropických oblastiach, ale pestuje sa aj v iných klimatických podmienkach. Ideálna pôda pre pestovanie tabaku je dobre priepustná, bohatá na živiny a s dostatočným zásobením vodou.

Semená tabaku sa pred zasiatím často namáčajú do vody alebo iných roztokov, aby sa podporilo ich klíčenie. Po výsadbe sa rastliny starostlivo udržiavajú, odstraňujú sa buriny a aplikujú sa potrebné hnojivá a ochranné prostriedky.

Tabakové rastliny majú tendenciu rásť do výšky a produkovať veľké listy. Po určitom čase, keď sú listy dostatočne vyvinuté a zrelé, sa zbierajú a pripravené na spracovanie. Listy sa zvyčajne sušia alebo fermentujú, aby sa dosiahla požadovaná chuť a aróma. Po tejto úprave sa tabak balí a distribuuje na rôzne trhy.

História zahrievaného tabaku

Hoci by ste si mysleli, že vaša radosť – bezdymová cigareta – je novinkou, ktorá má svoje miesto na na trhu len niekoľko rokov, nie je to úplne tak. História bezdymových cigariet totiž siaha už do 60. rokov 20. storočia.

Tip: Prečítajte si viac o histórii zahrievaného tabaku

Tabakové spoločnosti totiž chceli rozšíriť ponuku tabakových výrobkov, čo sa im aj podarilo, no veľký úspech to so sebou neprinieslo. V istom momente si však ľudia povedali, že už viac nechcú fajčiť, čo viedlo k zníženiu príjmov z predaja tabaku.

Bezdymové tabakové výrobky si tak opäť získali pozornosť výrobcov, ktorí sa snažili dať do nich všetko a vytvoriť niečo, čo bude pre ľudí nové a lákavé.

Inak to nie je ani v prípade Ploom, ktorý vám poskytne doposiaľ nepoznaný zážitok z fajčenia. Vďačiť za to môžete jedinečnej technológii HeatFlow a tabakovým náplniam Camel, ktoré sú vyrobené z prémiovej zmesi tabakových listov s tónmi, ktoré si zamilujete.

Bezdymový tabakový výrobok – váš spoločník doma, no i na cestách

Možností, ako dnes užívať tabak, je neúrekom. Zamerajte sa však na tú najmenej škodlivú. Upriamte svoju pozornosť na Ploom, ktorý oceníte v pohodlí domova, no aj na cestách. Toto zariadenie funguje na princípe zahrievania tabakových náplní, nie ich spaľovania.

O fajčení sa vie, že je to zlozvyk, no zahrievané tabakové prístroje sa označujú za výrobky so zníženým rizikom. Čerešničkou na torte je jedinečný kompaktný dizajn, ktorý si dokážete kedykoľvek prispôsobiť svojmu štýlu a nálade.

Tip: Prečítajte si viac o technológiách HeatFlow a ActivBlend

Pozrime sa však konkrétne na tabak, ktorý je určený do zariadenia Ploom. Ako iste viete, ide o tabak značky Camel, ktorá sa najčastejšie spája s tou najvyššou kvalitou. Pri jeho zbere dávame obrovský pozor na to, aby sme zbierali len zrelé listy. Zbierame ich ručne alebo strojovo. Polovicu týchto listov odoberáme priamo od zazmluvnených pestovateľov.

Druhy tabaku pre zariadenie Ploom X

Vyberáme iba tie najkvalitnejšie tabakové listy z viac ako 30 krajín celého sveta, a vďaka starostlivému spracovaniu vám môžeme zaručiť výnimočnú chuť a arómu, akú inde nenájdete.

S hrdosťou môžeme prehlásiť, že naše tabakové listy sú najkvalitnejšie.

Je len na vás, či si vyberiete jemnú chuť alebo radšej vyskúšate intenzívnu. Pre každého máme niečo. Do náplní dávame konkrétne tri druhy tabaku, pričom každý z nich sa suší iným spôsobom. Záleží nám na tom, aby chuť a kvalita boli konzistentné.

● Virginia – odroda tabaku sušená horúcim vzduchom, sú pre ňu typické svetlé listy.

● Burley – odroda tabaku, ktorá sa ľahko suší na vzduchu, má nižší obsah cukru v porovnaní s niektorými inými odrodami.

● Oriental – na slnku sušený a vysoko aromatický tabak s malými listami

Ako vidíte, všetci si u nás nájdu favorita. V prípade, že si nie ste istý tým, čo je pre vás to pravé, experimentujte a spoznávajte chute. Sme presvedčení, že svojho obľúbenca nájdete za veľmi krátky čas!

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť