ŽIVOT BEZ DYMU A ZÁPACHU

31. mája oslavujeme Svetový deň bez tabaku: Skúsite to bez cigarety?

31.5.2024

Zbaviť sa závislosti na cigaretách nie je vôbec ľahké. Medzinárodný deň bez fajčenia je príležitosťou si dať od nikotínu aspoň chvíľu pauzu, pre niektorých to môže byť motivácia úplne prestať. Odvykanie prináša rôzne abstinenčné príznaky, no existuje aj menej škodlivá alternatíva pre tých, ktorí chcú prejsť na šetrnejšie fajčenie – zahrievaný tabak.

Fajčenie tabaku je celosvetovo jednou z najväčších hrozieb pre verejné zdravie. Je to hlavná príčina viacerých druhov rakoviny, respiračných a kardiovaskulárnych ochorení. V neposlednom rade ovplyvňuje plodnosť a zvyšuje riziko škodlivých účinkov na plod počas tehotenstva.

Netreba zabúdať ani na pasívne fajčenie, ktoré musia znášať nefajčiari a veľakrát i deti. 

Kedy a prečo vznikol Svetový deň bez tabaku?

Svetový deň bez tabaku bol vyhlásený hlavne preto, aby sa všetci fajčiari aspoň raz za rok vzdali svojej neresti a pripomenuli si, že závislosť a cigaretách je seriózny problém. WHO si 31. máj zvolila ako pripomienku následkov, ktoré tento zlozvyk spôsobuje.

Kľúčovými cieľmi Svetového dňa bez tabaku je chrániť súčasné aj budúce generácie pred deštruktívnymi následkami konzumácie tabaku a vystavovania sa škodlivému dymu. Je to zároveň výzva pre všetkých fajčiarov, aby zistili, ako veľmi sú ovládaní cigaretami.

Fajčenie škodí zdraviu, ale aj imidžu

Horiace cigarety znepríjemňujú život vám aj vášmu okoliu. Zanechávajú na oblečení i vlasoch nelichotivý zápach a pokiaľ fajčíte doma či v aute, pravidelné fajčenie sa podpíše aj na aróme v interiéroch.

Žltkastý nádych zubov a pokožky ľahko spôsobí, že v očiach ostatných budete pôsobiť nečisto, hoci nosíte luxusné oblečiete, používate drahý parfém a celkovo dbáte o svoj zovňajšok.

Nehovoriac o sociálnej stigme, ktorej čelia fajčiari bežných cigariet v spoločnosti. Čoraz viac je fajčenie vnímané ako nezdravý, nepríjemný zlozvyk, kvôli ktorému sa ľudia občas cítia vylúčení z kolektívu. Obzvlášť mladí ľudia sú v tomto smere citliví, a preto siahajú po menej obťažujúcich alternatívach.

Trúfnete si na odvykanie od fajčenia?

Pochopiteľne, nie je to vôbec ľahká úloha. Veď pre mnohých fajčiarov je malá prestávka s cigaretou v ruke rituálom, obľúbenou chvíľkou len pre seba. Či už je to pri rannej káve, počas pauzy v stresujúcej práci alebo po dobrom jedle, mnohí to považujú za relax.

Jednoducho ide o zaužívaný spôsob, ako sa „oslobodiť” zo zovretia každodenných povinností. Predstava, že už nikdy viac si nebudete môcť vychutnať cigaretu, je krutá.

Fajčenie počas tehotenstva a kojenia

Fajčenie s kojením a dojčením vôbec nejde dohromady, pretože má mimoriadne negatívny dopad na zdravie mamičiek a novorodencov.

Fajčenie počas tehotenstva

● Zvyšuje riziko potratu, predčasného pôrodu a nízku pôrodnú hmotnosť dieťaťa.

● Ohrozuje správny vývoj plodu, môže spôsobiť vrodené chyby a deformácie.

● Zvyšuje riziko placentárnej nedostatočnosti a odlúčenia placenty.

● U detí zvyšuje riziko syndrómu náhleho detského úmrtia (SIDS).

● Spôsobuje vyššiu chorobnosť detí, astmu a iné respiračné ochorenia.

Fajčenie počas kojenia

● Nikotín prechádza do materského mlieka a nepriaznivo vplýva na dieťa.

● Môže spôsobiť nechutenstvo, vracanie a koliky u dojčených detí.

● Znižuje produkciu mlieka a skracuje obdobie dojčenia. 

● Predstavuje riziko respiračných problémov a infekčných ochorení u dojčiat.

Abstinenčné príznaky fajčenia

Odvykanie od cigariet vyžaduje veľa trpezlivosti, odhodlania a sebazaprenia. Abstinenčné príznaky sú strašiakom každého, kto skúša prestať. Prejavujú sa silnou túžbou zapáliť si, no oveľa horšie sú bolesti hlavy, nespavosť, pocity úzkosti či zvýšená chuť do jedla. Skúste to len na jeden deň bez cigarety a možno budete prekvapení, akú veľkú moc majú nad vami cigarety.

Aj keď je cesta odvykania tŕnistá, mnoho ľudí úspešne prestalo fajčiť a posilnilo svoje zdravie. Častokrát aj za cenu toho, že museli opustiť kolektív zarytých fajčiarov.

Čo však robiť, pokiaľ sa svojho zvyku nechcete úplne vzdať, no túžite zlepšiť svoj imidž a byť ohľaduplnejší k okoliu?

Alternatívou je zahrievaný tabak

Ak aj napriek svojej snahe zatiaľ zlyhávate v úplnom zbavení sa závislosti od fajčenia, zvážte menej škodlivú alternatívu – zariadenie na zahrievanie tabaku Ploom X v kombinácii s tabakovými náplňami Camel. Na rozdiel od klasických cigariet pri tejto metóde tabak nehorí a nedochádza k jeho spaľovaniu a vzniku popola.

Tip: Prečítajte si viac o tom, čím sa líši zahrievaný tabak od toho v cigaretách.

Vďaka špeciálnej technológii HeatFlow sa tabakové listy šetrne zahrejú, čím sa výrazne redukuje množstvo emisií škodlivých látok v dyme, ktoré vdychujete. Je to skvelé riešenie pre tvrdohlavých fajčiarov a ľudí, ktorým záleží, ako ich vnímajú druhí. Pri súčasných skúsenostiach je to určite zdravšia voľba, ako pokračovať v klasickom fajčení. Ocenia to všetci.

Tip: Prečítajte si viac o technológii HeatFlow.

Pokiaľ chcete s fajčením prestať, nemusíte s tým seknúť zo dňa na deň. Zrejme ste to už niekoľkokrát skúšali, no precenili ste silu svojej vôle a znova vás to chytilo. Postupné obmedzovanie množstva vyfajčených cigariet je rozumnou cestou k úspechu. 

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť